Plastikkirurgi, plastik og at skabe

plastikkirurgiPlastikkirurgi er egentlig et underligt ord, for man putter vel ikke plastik i menneskers ansigter eller opererer dem med plastikknive. Hvem i alverden er så kommet frem til, at det skal hedde plastikkirurgi at få skønhedsoperationer. Måske er det fordi kombinationen af plastik og kirurgi umiddelbart er uforenelige størrelser. Plastik er hentet fra stoffer og bliver typisk forstået som noget uægte, falsk og billigt. Kirurgi er derimod en præcis disciplin fra den højt respekterede lægeprofession. Her kommer nogle refleksioner over plastikkirurgi, hvad det egentlig betyder, hvorfor vi mon har den, og hvad vi egentlig skal med den nu om stunder?

Plastikkirurgi er et underligt ord

Plastikkirurgi er en underlig sammensætning af to meget ulige enheder: plastik er et stof, som er lavet af olie og andre stoffer og er udbredt til opbevaring og emballager mm., mens kirurgi er kunsten at skære medicinsk og med stor præcision. I kirurgien stifter vi bekendtskab med seriøse læger og specialister i at skære med alvorlige grå skæg og kridthvide kitler. Den bliver typisk opfattet som et kunstigt stof, noget uldent, uægte og ikke så godt som ægte. Eller betyder det, at den er kommet for at blive, og der er desværre ikke rigtig noget, vi kan gøre ved det, eller er der?

Plastikkirurgi er en bred og rummelig kasse, som dækker over alt fra ansigtsløft, næseoperationer til at fjerne overskydende hud fra øjenlåg og få en fedtsugning, men i virkeligheden giver betegnelsen alle de operationer og indgreb, som det dækker over en smag af noget falsk. Der er absolut intet falsk over at få operationer, som forskønner, eller er der? Efterhånden er plastikkirurgi blevet så udbredt, at vi vel ikke kan skære alle over en kam og fordømme mennesker, som har fået ændret et eller andet ved deres udseende. Det gør dem vel ikke til mere uægte og falske mennesker, at de har fået plastikkirurgi? Typisk er veludførte operationer også udført på en så god måde, at det ser naturligt og medfødt ud, og hvad så, hvis det ikke gør?

Plastikkirurgi betyder at skabe og forme

Plastikkirurgi fører ikke til plastikmennesker, men til mennesker, som vel nok har fået ændret noget i ansigtet og kroppen, men ikke er mindre mennesker af den grund. De er ikke plastikmennesker, selv om de enten har fået fjernet nogle hudlag eller fedt eller tilført implantater eller andre kemiske sammensætninger. I dag giver det ikke så god mening at sige, at det gør dig uægte og falsk, for så er der alt for mange mennesker, man kan smide ned i den kasse. Plastikkirurgi kommer oprindeligt fra ordet plastikos, som betyder at skabe og forme, og det giver langt bedre mening i sammenhængen. Skabende operationer, hvor man former og skaber. Den udviklede sig først af alvor under 1. og 2. verdenskrig, hvor der var mennesker, som skulle have genskabt, ører, næse, mund, ansigtshud, arme, ben osv. Osv., som simpelthen var blevet sprængt væk.

Huden skulle formes og genskabes og brandsårene fra granater og andre våben skulle behandles. Det var en absolut nødvendighed og plastikkirurgi forbedrede menneskers udseende og liv. Det var simpelthen et spørgsmål om at skabe, genskabe og få et godt liv. Det er plastikkirurgi for så vidt stadig i dag. Lægevidenskaben har ført os frem til en tid, hvor vi sagtens kan ændre det, vi er utilfredse med, i vores udseende. Vi former og skaber forbedrede versioner af os selv, og vi er stadig ægte mennesker. Plastikkirurgi er et redskab til at forbedre livskvalitet og øge tilfredsheden med os selv og måden vi ser ud på. Her finder du mere om plastikkirurgi. At forme og skabe er vel noget, vi mennesker altid har gjort, og det er der vel ikke noget forkert i.

Leave a Comment

Tags: , , , ,

september 9, 2014 Skønhed